2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2022
2023
2024

Jedenácté setkání Pražského informatického semináře

Vojtěch Pavlík

Opravy jádra operačního systému za běhu

Lidstvo se ve stále větší míře spoléhá na počítače pro řízení kritických činností, od obchodování na burze, přes správu leteckého provozu až po řízení atomových elektráren.

26. února 2015

16:00

Posluchárna S5, MFF UK
Malostranské nám. 25, Praha 1
Zobrazit na mapě

Anotace přednášky

Lidstvo se ve stále větší míře spoléhá na počítače pro řízení kritických činností, od obchodování na burze, přes správu leteckého provozu až po řízení atomových elektráren. Pro mnohé z těchto systémů je výpadek velmi nákladnou záležitostí a to i v případě, že je předem plánovaný.

Přednáška pojednává o aplikaci oprav na běžící jádro operačního systému bez jeho zastavení z pohledu historického, praktického i teoretického.

Přednášející

Vojtěch Pavlík

Vojtěch Pavlík vede oddělení výzkumu a vývoje SUSE Labs, spadající pod firmu SUSE, část softwarového koncernu Micro Focus s miliardovým dolarovým ročním obratem. SUSE Labs se v úzké spolupráci s open source komunitou věnují vývoji základních stavebních kamenů operačního systému Linux - jádra, kompilátoru a dalších nástrojů. Ve své vývojářské minulosti Vojtěch Pavlík pracoval například na podpoře USB či vstupních zařízení v Linuxu, která se nyní používá i na všech zařízeních s operačním systémem Android. S oblibou řeší zajímavé problémy z oblasti nasazení operačního systému Linux, z poslední doby například koncept MOK pro řešení konfliktu technologie UEFI Secure Boot s otevřenou koncepcí Linuxu.

O PRAŽSKÉM INFORMATICKÉM SEMINÁŘI

Seminář se obvykle schází jednou za měsíc ve čtvrtek v 16:15 a to buď v budově FEL ČVUT nebo v budově MFF UK.

Jeho program je tvořen hodinovou přednáškou, po níž následuje časově neomezená diskuse. Základem přednášky je něco (v mezinárodním měřítku) mimořádného nebo aspoň pozoruhodného, na co přednášející přišel a co vysvětlí způsobem srozumitelným a zajímavým i pro širší informatickou obec. Přednášky jsou standardně v angličtině.

Seminář připravuje organizační výbor ve složení Roman Barták (MFF UK), Jaroslav Hlinka (ÚI AV ČR), Michal Chytil, Pavel Kordík (FIT ČVUT), Michal Koucký (MFF UK), Jan Kybic (FEL ČVUT), Michal Pěchouček (FEL ČVUT), Jiří Sgall (MFF UK), Vojtěch Svátek (FIS VŠE), Michal Šorel (ÚTIA AV ČR), Tomáš Werner (FEL ČVUT), Filip Železný (FEL ČVUT)

Idea Pražského informatického semináře vznikla z rozhovorů představitelů několika vědeckých institucí na téma, jak odstranit zbytečnou fragmentaci informatické komunity v ČR.

Podporovatelé

Kontakt

Pražský informatický seminář je z důvodů prevence šíření nákazy novým koronavirem do odvolání pozastaven.