2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2022
2023
2024

Třicátéprvní setkání Pražského informatického semináře

Jakub Nešetřil

Softwarová spolupráce jako technický i lidský oříšek

Moderní vývoj software ve velkém rozsahu je příliš komplexní, než aby mohl být doménou jednotlivců nebo malých týmů. Největší průlomy v produktivitě v posledním desetiletí byly proto umožněny změnou procesů a technik spolupráce týmů.

23. listopadu 2017

16:00

Posluchárna E-301, FEL ČVUT
Karlovo nám. 13, Praha 2
Zobrazit na mapě

Anotace přednášky

Moderní vývoj software ve velkém rozsahu je příliš komplexní, než aby mohl být doménou jednotlivců nebo malých týmů. Největší průlomy v produktivitě v posledním desetiletí byly proto umožněny změnou procesů a technik spolupráce týmů. Paralelně s tím se mění výpočetní prostředí od samostatného stolního počítače k distribuované soustavě zahrnující chytrá zařízení od hodinek přes telefony, tablety, notebooky, stolní počítače až cloudové servery. Všechny tyto změny vynesly do popředí techniky API - aplikačních programových rozhraní - které umožnily jednoduše propojovat software dohromady.

V Praze vzniklé Apiary se v posledních 6 letech stalo celosvětově největší platformou pro návrh a vývoj rozhraní typu API. V této přednášce se podíváme na to, jak myšlenka efektivně propojit technické řešení problému s modelováním lidského chování pomohla Apiary porazit konkurenci. Zastavíme se také u některých pozorování ze světa startupů a Silicon Valley.

Přednášející

Jakub Nešetřil

Po studiu na MFF UK a FI MU v Brně Jakub Nešetřil pracoval jako softwarový vývojář na Novém Zélandu. Po návratu do Prahy v roce 2007 se stal prvním zaměstnancem úspěšného startupu GoodData, vybudoval vývojový tým a vyvinul produkt pro datovou analytiku a business inteligence. V květnu 2011 firmu opustil a založil startup Apiary, který přišel s produktem pro návrh a vývoj API. Během několika let se produkt rozšířil do 190 zemí na celém světě, a přístup Apiary do svých systémů začlenily firmy jako IBM, Microsoft nebo SAP. V lednu tohoto roku Jakub Nešetřil Apiary prodal jedné z největších softwarových firem Oracle, kde nyní pracuje jako viceprezident pro produktový vývoj.

O PRAŽSKÉM INFORMATICKÉM SEMINÁŘI

Seminář se obvykle schází jednou za měsíc ve čtvrtek v 16:15 a to buď v budově FEL ČVUT nebo v budově MFF UK.

Jeho program je tvořen hodinovou přednáškou, po níž následuje časově neomezená diskuse. Základem přednášky je něco (v mezinárodním měřítku) mimořádného nebo aspoň pozoruhodného, na co přednášející přišel a co vysvětlí způsobem srozumitelným a zajímavým i pro širší informatickou obec. Přednášky jsou standardně v angličtině.

Seminář připravuje organizační výbor ve složení Roman Barták (MFF UK), Jaroslav Hlinka (ÚI AV ČR), Michal Chytil, Pavel Kordík (FIT ČVUT), Michal Koucký (MFF UK), Jan Kybic (FEL ČVUT), Michal Pěchouček (FEL ČVUT), Jiří Sgall (MFF UK), Vojtěch Svátek (FIS VŠE), Michal Šorel (ÚTIA AV ČR), Tomáš Werner (FEL ČVUT), Filip Železný (FEL ČVUT)

Idea Pražského informatického semináře vznikla z rozhovorů představitelů několika vědeckých institucí na téma, jak odstranit zbytečnou fragmentaci informatické komunity v ČR.

Podporovatelé

Kontakt

Pražský informatický seminář je z důvodů prevence šíření nákazy novým koronavirem do odvolání pozastaven.