2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2022
2023
2024

Čtyřicátéšesté setkání Pražského informatického semináře

Jaroslav Tulach

GraalVM - nejrychlejší virtuální stroj

Každých čtrnáct dní vzniká nový programovací jazyk. Obvykle se začne vytvořením interpretu syntaktického stromu a jazyk se ukáže potenciálním uživatelům. Ti zjistí, že je to úplně skvělý nápad, jen trochu pomalý.

30. ledna 2020

16:15

Posluchárna E-301, FEL ČVUT
Karlovo nám. 13, Praha 2
Zobrazit na mapě

Anotace přednášky

Každých čtrnáct dní vzniká nový programovací jazyk. Obvykle se začne vytvořením interpretu syntaktického stromu a jazyk se ukáže potenciálním uživatelům. Ti zjistí, že je to úplně skvělý nápad, jen trochu pomalý. Tak se navrhne bajtkód a program se do něj před spuštěním přeloží. To sice pomůže, ale stále se to nějak moc vleče…

Projekt GraalVM chce tento zažitý způsob změnit. Vy napíšete interpret syntaktického stromu pomocí našeho API a my zařídíme, aby vše bylo rychlé! Abychom ukázali, že je to reálné, tak předvedeme, že naše implementace Ruby je desetkrát rychlejší než stávající jiné implementace. Přijďte se podívat, jak můžete vytvořit nejrychlejší prostředí pro běh Vašeho oblíbeného jazyka.

Přednášející

Jaroslav Tulach

Jaroslav Tulach je zakladatelem a prvním architektem společnosti NetBeans, později zakoupené společností Sun Microsystems, která je nyní součástí společnosti Oracle. NetBeans začal jako softwarový projekt během svého studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Netbeans není jen vývojové prostředí, ale především první modulární platforma pro psaní desktopových aplikací v Javě. Při návrhu NetBeans API Jaroslav Tulach viděl, udělal a pomohl napravit bezpočet chyb, což jej kvalifikovalo k tomu, aby napsal knihu "Practical API Design". V současné době pomáhá OracleLabs vytvářet virtuální stroj GraalVM.

O PRAŽSKÉM INFORMATICKÉM SEMINÁŘI

Seminář se obvykle schází jednou za měsíc ve čtvrtek v 16:15 a to buď v budově FEL ČVUT nebo v budově MFF UK.

Jeho program je tvořen hodinovou přednáškou, po níž následuje časově neomezená diskuse. Základem přednášky je něco (v mezinárodním měřítku) mimořádného nebo aspoň pozoruhodného, na co přednášející přišel a co vysvětlí způsobem srozumitelným a zajímavým i pro širší informatickou obec. Přednášky jsou standardně v angličtině.

Seminář připravuje organizační výbor ve složení Roman Barták (MFF UK), Jaroslav Hlinka (ÚI AV ČR), Michal Chytil, Pavel Kordík (FIT ČVUT), Michal Koucký (MFF UK), Jan Kybic (FEL ČVUT), Michal Pěchouček (FEL ČVUT), Jiří Sgall (MFF UK), Vojtěch Svátek (FIS VŠE), Michal Šorel (ÚTIA AV ČR), Tomáš Werner (FEL ČVUT), Filip Železný (FEL ČVUT)

Idea Pražského informatického semináře vznikla z rozhovorů představitelů několika vědeckých institucí na téma, jak odstranit zbytečnou fragmentaci informatické komunity v ČR.

Podporovatelé

Kontakt

Pražský informatický seminář je z důvodů prevence šíření nákazy novým koronavirem do odvolání pozastaven.